fbpx

Av Fred Ivar Aasand 

Jeg har nå testet ryggsekken Stone Glacier 5100 i fire jaktsesonger og vil gjerne dele noen erfaringer. Først vil jeg bare gjøre oppmerksom på at modell 5100 nå er erstattet av Sky 5900, uten at det har stor betydning i denne sammenheng.

Stone Glacier ryggsekk

Det første man legger merke til ved Stone Glacier-sekken er selvfølgelig den utrolig lave egenvekta  – knapt 2 kg. Det er godt under halvparten av Norrøna Recon Packen jeg brukte tidligere. Og nettopp vektbesparelsen er sannsynligvis hovedgrunnen til å skaffe seg denne sekken.

Lastehylle holder vekta nær ryggen

Når jakta har vært vellykket, så spenner du løs hele sekkeposen fra ramma og «finner»  lastehylla inntil ramma. Her kan du enten sette den fylte laste-/kjøttsekken helt inntil ramma/ryggen – eller sette helt dyr (kalv), eller halvt dyr (simle/bukk), direkte på lastehylla og stramme til. Så snører du selve sekkeposen tilbake på utsiden av slaktet.

Genialt – og med egen lastesekk unngår man også blodsøl på resten av innholdet i sekken.

Lastesekken har imidlertid begrenset volum, så det krever litt mer oppdeling av slaktet enn i en stor pakkrammesekk. I Recon Packen kan du træ hele skroget ned i sekken og putte resten av dyret inni. For egen del så er utbeining uaktuelt fordi det er krav om kontrollveiing av hele dyret. Derfor dropper jeg som regel lastesekken og spenner hele eller halve dyret rett på kjøtthylla. Uansett gir pakking av kjøttet så tett inntil ryggen en veldig stabil og god vektfordeling.

Stone Glacier ryggsekk
Stone Glacier ryggsekk

Sekk som bør «læres»

Stor fleksibilitet gir også mange reimer, strammere og spenner å holde styr på, og jeg anbefaler å lære seg å «bygge om» og justere sekken før jaktturen. Veldig greit å få dette litt i fingra før du står i iskald nordavind på snaufjellet og skal pakke på ditt nyskutte dyr.

En annen fordel ved å trene på hjemmebane med kortere testturer, er at du får justert skulderreimer og hoftebelte optimalt for tunge bører. Og at du får justert våpenfeste slik at geværet sitter stramt og godt. Jeg vil understreke at det er vel anvendt tid å tilpasse sekken optimalt. Det er en helt annen opplevelse å gå med perfekt justert sekk, spesielt når vekta er opp mot tålegrensa, knær og rygg verker og det fortsatt er tre timer igjen til bilen…

Jeg vil uansett anbefale å se igjennom videoene som du også finner linker til på gramjegeren.no. Utrolig nyttig når du gjør deg kjent med din nye Stone Glacier jaktsekk og skal finjustere den før høstens jakt.

Stone Glacier ryggsekk

Sitter som støpt

Mine erfaringer med Stone Glacier-sekken så langt er meget gode. Sekken sitter som støpt på ryggen og tåler fint bører opp mot 40 kg uten å føles ubehagelig. Sekken har suveren vektfordeling og er utrolig stabil, selv ved høye vekter. Blir vekta mye over 40 kg vil nok jeg personlig heller velge pakkrammesekken. Hvor høy vekt som skal til før det føles ubehagelig er selvfølgelig veldig individuelt, så dette overlater jeg til hver enkelt å teste ut…

Stone Glacier ryggsekk

Solid og gjennomtenkt

Materialkvaliteten i Stone Glacier virker gjennomført solid og tekniske løsninger gjennomtenkt og bra. Etter fire år med relativt mye bruk er fortsatt alt av spenner, reimer, sømmer og stoff like funksjonelt og intakt – kun normal slitasje.

Etter min mening en allsidig sekk som jeg foretrekker til stort sett alle turaktiviteter. I tillegg til at det er en fullblods, superlett jaktsekk til villreinjakta.

Stone Glacier er rett og slett favorittsekken – enten det er en svipptur, eller en ukestur i høyfjellet!

Eneste minuset er den forholdsvis høye prisen.

ANBEFALES!

 

Stone Glacier har ulike sekkemodeller og velge blant – sjekk utvalget på gramjegeren.no og/eller stoneglacier.com.

Stone Glacier ryggsekk

Pin It on Pinterest

Share This