fbpx

På skotøyet skal jaktfolk kjennes

aug 5, 2021Aktuelt, Villreinen 2021

– Av Fred Ivar Aasand, redaktør Villreinen –
Villreinjakt innebærer nesten alltid mye gåing. Gjerne mil etter mil, dag etter dag. Er formen bra vil utbyttet av turen og jakta bli mye større enn om hver kilometer er et slit. Nesten like viktig som god form, er det du har på beina.
Hvilke krav du stiller til ditt fottøy kommer an på hvilken jakt du i hovedsak bedriver. Hvor du jakter – altså terrengtype, gradient, topografi, underlag osv. Når du jakter – værforhold, temperatur, osv. Og ikke minst hvor tung sekk du er så heldig å måtte slite med på en vellykket tur. Likeledes vil boforholdene under jakta påvirke mulighetene for tørking. Det er forskjell på en 10-dagers teltur i Snøhetta og ei jaktuke med base i ei god og varm hytte på Norefjell. Uansett form, hva du jakter og hvor, så ønsker de fleste å ha gode, tørre, lette og stødige støvler på beina. Personlig har jeg vært ganske konservativ i valg av jaktstøvler. Det har gått i lærstøvler – tidligere uten membran, etter hvert nesten alltid med membran. I veldig fuktige perioder/områder, på skogsfugl- eller rypejakt, har faktisk gode gummistøvler oftere blitt mitt foretrukne alternativ. Rett og slett fordi lærstøvler, uavhengig hvor godt du vedlikeholder dem, blir vasstrukne etter lange, våte dager. Du går plutselig med 50 % mer vekt på føttene, og de tørker garantert ikke over natten. De siste par årene har jeg hatt gleden av å bruke et par jaktstøvler der det tradisjonelle læret er erstattet med et gummiaktig materiale som minner litt om lær. Det er verken lær eller gummi, men skal være et ytterlag i microfiber som er perforert over store partier av støvelen. Dette har resultert i støvler med lav vekt og med et yttermateriale som ikke trekker vann. I tillegg er det benyttet en Gore-Tex membran. Og støvlene er så å si vedlikeholdsfrie! Nesten for godt til å være sant – og da er det jo som regel nettopp det – eller? Støvlene er i hovedsak brukt til reinsjakt og fuglejakt, i tillegg til fisketurer, fjellturer og rene hundetreningsturer. Jeg har brukt dem på reinsjakt i Snøhetta, i Sølnkletten og på Norefjell–Reinsjøfjell. Litt ulike typer terreng og underlag. Og på skogsfugl- og rypejakt i Trysil og Alvdal. Fra dager i våte myrområder, til bratte steinura på høgfjellet. Altså fra normal, til ganske røff bruk.   
Alfa Rype på reinsjakt
Erfaringene så langt er usedvanlig gode – rett og slett overraskende bra. Passformen er bra og støvlene har vært komfortable fra første tur, og passformen har heller ikke endret seg etter lengre tids bruk. Hælen sitter som støpt uten antydning til «glipping», og jeg har ikke opplevd at skoen klemmer. Sålen gir godt grep på det meste av underlag, for øvrig synes jeg dagens jaktstøvler jevnt over har gode såler. Støvlene puster bra – bedre enn jeg er vant til – noe man særlig har nytte av tidlig i reinsjakta. Vekta er merkbart lav – spesielt litt seint på ettermiddagene når kilometerne og høydemeterne kjennes i beina. I tørr tilstand veier f. eks. mine høye lærstøvler 1150 g/sko, disse «moderne» Alfa-støvlene veier 755 gram. Etter en våt dag på jakt legger lærstøvelen dessuten fort på seg flere hundre gram. Det merkes! Også dagen etter, om du ligger i telt med begrensede tørkemuligheter.  Hva med slitestyrken? Det var vel her jeg var mest skeptisk til de «moderne, tekniske» materialene. Nå skal jeg være forsiktig med for bastante konklusjoner etter to års bruk, men samtidig har jeg rimelig mange bruksdager i løpet av denne perioden. Og hvor lang levetid forventes av jaktstøvler ved hard bruk? Uansett, Alfa Rype er minst like solide støvler som noe annet jeg har/har hatt i min støvelgarderobe. De er skikkelig solide og står ikke tilbake for noen av lærstøvlene jeg har prøvd – snarere tvert om. De bærer liten preg av slitasje og er fortsatt helt vanntette. Så til eventuelle material-skeptikere – glem det!
Alfa Rype
Til hvem og til hva passer så Alfa Rype? Å anbefale jaktstøvler er risikosport – her er det store variasjoner i hva man foretrekker av stivhet, vekt, høyde etc. Og rett og slett hvor mange kroner man vil/kan bruke. For egen del er Alfa Rype blitt en støvel jeg velger til så å si alle mine jakt- og fritidsturer.  Det er lettere å snu det på hode å spørre; når passer andre støvler bedre? Når det er kaldt og du samtidig skal ha lange pauser – da blir disse støvlene fort kalde. Så ved postjakt kalde dager seinhøstes, ville jeg tatt et annet støvelpar. Alfa Rype er heller ikke de stiveste støvlene, så med maksimal vekt i sekken i ulendt terreng – da kan stivere støvler være bedre. Jeg bar ut ei fin simle i fjor, riktignok ikke i det vanskeligste terrenget, og savnet ikke bedre ankelstøtte. Men er du følsom for overtråkk og jaktterrenget er av det tøffe, utfordrende slaget – er sannsynligvis et stivere valg det rette. Oppsummert er Alfa Rype meget gode jaktstøvler til allround bruk. De puster bra, er usedvanlig lette, sitter godt både på foten og på underlaget. De trekker ikke vann, er vedlikeholdsfrie og slitesterke. Det holder mer enn nok for meg!

FAKTA: Alfa Rype

(Kilde: www.alfa.n0)

Lett støvel i AlfaAir™ med stabilt, høyt skaft. GORE-TEX-membran gjør støvelen vanntett og pustende. Memoryfoam rundt ankelen sørger for god passform og komfort. Snøresystemet med Double Lock System forenkler individuell tilpasning. Vedlikeholdsfritt og slitesterk AlfaAir™ materiale som har lav vekt og sørger for enkelt vedlikehold, samt helkalosjering som øker slitestyrken. Combo mellomsålen sørger for stabilitet og støtdemping, mens yttersålen Vibram® Grip AMG gir godt grep i variert terreng. VEKT: 770 g pr sko/støvel (EU 42) SKAFTHØYDE: 23.5 cm (EU 42) MATERIALE: Alfa Air™ + GORE-TEX Comfort SÅLE: Vibram® Grip AMG Veil. pris: 4499,-

Pin It on Pinterest

Share This